Angstige hond

Gaat uw hond altijd met zijn staart tussen zijn poten de trimsalon binnen en is hij daarna ook nog een paar dagen van slag? Ik heb veel te vaak honden angstig en gestrest de trimsalon in zien gaan en op dezelfde manier weer naar buiten, keer op keer. Ik denk dat dat echt anders kan.  

Om angst te voorkomen of te verhelpen is het belangrijk om eerst te weten waar de angst vandaan komt. Meestal komt dat omdat de hond niet goed is gesocialiseerd of door een nare ervaring in de trimsalon.  

In de trimsalon gebeuren allemaal dingen die de hond meestal niet gewend is. Vreemde geluiden van een scheerapparaat, een harde wind van de föhn, vreemde mensen die aan ze zitten. Het zijn allemaal dingen die ze niet gewend zijn en zo maar moeten accepteren. Als er niet genoeg tijd wordt genomen om de hond aan deze ervaringen te laten wennen, kan het zijn dat ze er altijd bang voor blijven. 

Ook kan het zijn dat de hond eerder een nare ervaring in de trimsalon heeft gehad, of die ervaring als naar heeft ervaren. De hond is dan bang voor de pijn die misschien nooit zal komen.  

Honden praten wel, maar alleen tegen degenen die willen luisteren

Door mijn opleidingen over hondengedrag heb ik geleerd om dingen vanuit de beleveniswereld van de hond te bekijken. De kennis die ik op de opleiding heb opgedaan, en de ervaring bij alle verschillende trimsalons, hebben ervoor gezorgd dat ik inmiddels aardig wat voor elkaar kan krijgen bij angstige honden. Kleine aanpassingen en een beetje geduld maken vaak al een groot verschil. 

Het wegnemen van angst blijft lastig, en duurt vaak lang. Ik kan dan ook niets garanderen, maar ik zal de trimbeurt zo aangenaam mogelijk maken en de tijd nemen om de hond aan een bepaalde ervaringen te laten wennen. Ook zal ik de hond tijdens het trimmen belonen, waardoor de ervaring een stukje leuker wordt.  

“Honden praten wel, maar alleen tegen degenen die willen luisteren