Knippen, scheren, inkorten

Deze behandelingen voer ik uit bij honden die niet verharen. Doordat de vacht niet verhaart, blijft het doorgroeien, net zoals bij mensen. Met deze behandelingen halen we een stukje van de lengte van het haar af. Dat kan op meerdere manieren en op verschillende lengtes. Hieronder leg ik uit welke verschillende manieren er zijn en welke voor uw hond het beste is. Als u de hond komt brengen is er tijd om uw wensen te bespreken en we beginnen de behandeling eerst met het wassen en föhnen van de hond.

Knippen

Een hond word geknipt als er een bepaalde vorm in de vacht gemaakt word, bijvoorbeeld bij het model van de Poedel of Bedlington terriër. Echter willen de meeste eigenaren de hond op 1 lengte blijft en dan is meest efficiente mannier om de hond te scheren. 

Scheren

Bij scheren denken mensen vaak dat ze een kale hond terug krijgen, maar door de goede scheerapparaten van tegenwoordig kan er op heel veel verschillende lengtes geschoren worden. De hond kan lekker fris en kort geschoren worden of mooi lang en fluffie. En alles er tussenin. Het is ook mogelijk om verschillende delen op verschillende lengtes te scheren. Bijvoorbeeld het hoofd langer laten en de binnenkant van de benen korter. Ik let er altijd op dat het model ook onderhoudsvriendelijk is.

Inkorten

Als u een hond heeft zoals een Briard, Bearded Collie of Lhaso Apso, dan bent u natuurlijk gevallen voor het lange zwiepende haar van de hond. Volgens de rasstandaard mag er eigenlijk niks aan de honden geknipt worden, maar als uw hond op zijn eigen haar gaat lopen, is dat niet zo prettig. Ook wordt het haar op deze lengte snel nat en vies. U kunt er dan voor kiezen om een klein stukje van de lengte af te halen.

Ik zal de hond wassen met verzorgende shampoo. De hond wordt geföhnd en waar nodig ontklit. Met een effileerschaar (uitdunschaar) knip ik een klein stukje van het haar af. Doordat ik met de effileerschaar knip, blijft het natuurlijke uiterlijk behouden. Tot slot knip ik de voeten ook mooi rond.

Klitten en vilt

Honden die niet verharen hebben als nadeel dat de vacht snel klit en vervilt. Om dit te voorkomen zult u de hond tussen de trimbeurten door zelf moeten kammen. Klik HIER voor tips hoe u uw hond het beste kan kammen en borsten.

Als u niet kamt worden de klitten steeds groter totdat alle klitten in elkaar draaien en het een groot vilt plakkaat is. De haren zijn dan zo erg in elkaar gedraaid dat ik dit niet meer uit kan kammen. Zolang de viltlaag op de hond blijft zitten trekken de haren aan de huid van de hond, wat erg pijnlijk kan zijn. Daarnaast kan de viltlaag nare wonden of parasieten verbergen. Het is dus van belang dat de vilt er zo snel mogelijk af gehaald wordt.

Ik zal onder de klitten door moeten scheren om de vacht te herstellen. Dat zal misschien wat korter zijn dan u gewend bent. Ik zal natuurlijk waar mogelijk zo veel mogelijk lengte behouden.

Honden die geknipt, geschoren of ingekort worden zijn bijvoorbeeld:

  • Labradoodle
  • Bichon Frisé
  • Barbet
  • Lagoto
  • Briard
  • Bearded Collie
  • Lhasa Apso
  • Havenezer
  • Boomertje
  • Yorkshire Terrier